Kalıba sıvama tekiniği ile şekillendirmek için bir kalıp seçilir. İdealinde bu iş için hazırlanmış alçı kalıplar kullanılabilirler. Bununla bereber arzu edilen forma sahip uygun herhangi bir kap da bu iş için kullanılabilir. Kapları kalıp olarak kullanmak kullanmak için üzerine bez, kağıt, poşet ya da streç film serilmesi gerekir. Bu kullanılacak olan malzeme çamurla kalıp arasında bir katman oluşturacağı için objenin üstünde iz bırakabilir. Bu durum göz önüne alınarak seçim yapılmasında fayda vardır.

Kalıba sıvama yönteminde parçalar halindeki çamur parçaları kalıbın içerisine yerleştirilerek birleştirilirler. Eğer objede bir tasarım kullanılacaksa öncelikle bu tasarımı oluşturacak parçaların hazırlanıp, yerleştirilmesi daha doğru olacaktır. Aşağıdaki örnekte kalıbın dört kenarına basit birer motif yerleştirileceği için öncelikle onlar ve taban yerleştirilmiştir. Motiflere destek olması için daha sonra kullanılcak olan top parçalarından yararlanılmıştır. Taban olarak açılacak bir plaka kullanılabileceği gibi yine parça parça çamurlar da kullanılabilir.

Tüm tasarım kalıbın içerisine yerleştirildikten sonra, eğer varsa boşluklar tercih edilen şekildeki bir çamur parçasıyla doldurulur. Buradaki örnekte top şeklindeki çamur parçaları boşluklara bastırılarak doldurulmuştur. Daha sonra aralarda kalan küçük aralıklarda şekilsiz küçük çamur parçaları ile kapatılmıştır.

Bu işlemler sonrasında içinin düzeltilmesi işlemi yapılması gerekir. Öncelikle kabası parmaklar ya da tahta aletler yardımıyla düzeltilebilir. Daha sonra sistreler kullanılarak sucuk yönteminde de uygulandığı gibi objenin içi düzgün bir hale getirilir. Dilenirse iç tarafına doku da verilebilir.

Kalıbın içindeki çamur belli bir kuruluğa geldikten sonra artık obje kalıptan çıkartılabilir.

Not: Burada anlatılan çalışma sadece bir örnek çalışmadır. Çalışma şekilleri kişiden kişiye değişebilir. Seramik atölyesinde bulunan aletlere göre değişebilir. Seramik çok geniş bir alandır ve pek çok çalışma karma teknikler kullanılarak oluşturulur. Bu sebeple burada sadece bu teknik ile ilgili fikir verilmesi amacıyla örnek bir çalışma verilmiştir. Seramik eğitimi veren okullarda farklı farklı öğretiliyor da olabilir, seramik sanatçılar farklı uygulamalar yapıyor da olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir