Sucuk ya da fitil tekniği de denilen bu teknikte elle yuvarlanarak uzun sucuklar haline getirilen çamur parçaları üst üste dizilerek belirli bir form oluşturulur. Bu amaçla öncelikle bir taban hazırlanması gerekir. Bu çamuru plaka olarak açılarak hazırlanabileceği gibi, bir sucuğun helezonik olarak sarılması ile de hazırlanabilir. Devamı» “Sucuk Tekniği İle Seramik Şekillendirme”
Seramik Şekillendirme Teknikleri
Seramiğin geçmişi neredeyse insanlık tarihiyle birdir. Bu kadar derin geçmişe sahip bir alanda hiç şüphesiz ki çok çeşitli teknik ve çalışma örneklerine rastlamak mümkündür. Yine de çok temel olarak sınıflandırmak gerekirse seramik şekillendirme tekniklerini aşağıdaki bölümlere ayırabiliriz: Devamı» “Seramik Şekillendirme Teknikleri”
Seramik Sırlı Pişirimi ve Nedir Bu Koni?
Burada elimden geldiğince sade bir şekilde, sırlı objelerin pişirilmesi ile ilgili olarak, kendi deneyimlerimden de yola çıkarak bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Sırlı objelerin pişirimi sırasında sıcaklığın artışıyla sırda ne gibi değişimlerin oluştuğu bu yazının kapsamı dışındadır. Yazıyı özellikle elektrikli fırınları göz önüne alarak yazıyorum. Burada yazanlar sırlı pişirim için daha önemli olduğundan sırlar hakkında kısaca bir şeyler söyleyerek başlamak istiyorum. Devamı» “Seramik Sırlı Pişirimi ve Nedir Bu Koni?”
Sır Akma Koruyucuları
Eskiden de yapardım ama aklıma gelirse ya da düzensiz kullanıyordum. Hem sayısı da azdı bunların. Şimdi daha bir ciddi kullanmak kararlılığı ile yaptım.
Bunlar, sırı akma olasılığı olan ya da şüpheli davranışlarda bulunan 😄 sırlarla sırlanmış objeleri fırınlarken, fırın raflarını akmış sırdan korumak için objelerin altlarına koymak amacıyla yaptığım koruyucu plakalar. Objeleri fırın raflarına koyarken bu plakaların üzerine yerleştiriyorum. Akam olursa bu plakaları akıp yapışıyorlar, raflar kurtulmuş oluyor. Tabi bu parçaların belli bir ömrü olacaktır. Devamlı olarak fırınlanında bir noktada ömürleri tamamlanacaktır. Devamı» “Sır Akma Koruyucuları”
Atölyede Çamur Değişimi
Biz atölyede çalışmalarımızda baştan beridir düşük derece beyaz çamuru kullandık. Onda da biraz titizimdir; öyle işlenirken, kururken sorun çıkartan çamur pek sevmem, kullanmam, kullandırmam. İnsanlar buraya nefes almaya geliyorlar, bir de çamurla güreşsinler istemiyorum. Sonuçta hobi çalışması yapıyorlar.
Bu bahsettiğim atölye çalışmalarımız, kendi çalışmalarımda hemen hemen hep yüksek derece çamurları kullanıyorum. Devamı» “Atölyede Çamur Değişimi”
Kalıba Sıvama Yöntemi ile Seramik Şekillendirme
Kalıba sıvama tekiniği ile şekillendirmek için bir kalıp seçilir. İdealinde bu iş için hazırlanmış alçı kalıplar kullanılabilirler. Bununla bereber arzu edilen forma sahip uygun herhangi bir kap da bu iş için kullanılabilir. Kapları kalıp olarak kullanmak kullanmak için üzerine bez, kağıt, poşet ya da streç film serilmesi gerekir. Bu kullanılacak olan malzeme çamurla kalıp arasında bir katman oluşturacağı için objenin üstünde iz bırakabilir. Bu durum göz önüne alınarak seçim yapılmasında fayda vardır. Devamı» “Kalıba Sıvama Yöntemi ile Seramik Şekillendirme”
Plaka Tekniği İle Seramik Şekillendirme
Çok kısa olarak bu teknik; seramik çamurunun plakalar, levhalar haline getirilerek çalışılmasıdır. Çamur plaka haline getirilmesi için seramik atölyelerinde genellikle merdane ya da plaka açma makineleri kullanılsa da istenilen boyutlardaki çamur kütlesinin yukarıdan aşağıya doğru yatay şekilde kesilmesiyle de plakalar elde edilebilir. Devamı» “Plaka Tekniği İle Seramik Şekillendirme”