Biz atölyede çalışmalarımızda baştan beridir düşük derece beyaz çamuru kullandık. Onda da biraz titizimdir; öyle işlenirken, kururken sorun çıkartan çamur pek sevmem, kullanmam, kullandırmam. İnsanlar buraya nefes almaya geliyorlar, bir de çamurla güreşsinler istemiyorum. Sonuçta hobi çalışması yapıyorlar.
Bu bahsettiğim atölye çalışmalarımız, kendi çalışmalarımda hemen hemen hep yüksek derece çamurları kullanıyorum.
Uzun bir süre ESC-1 vakumlu çamur kullandık. Sonra isteyenlere yüksek derece çamuru da kullandırmaya başladım. Ama ESC-1’de dönem dönem tuğla gibi sert paket gelmesi sorununu hep yaşadık. Sanırım Eczacıbaşı onu pres kalıp için üretiyormuş aslen, e biz de pres değiliz… Neyse, bıktım o durumdan haliyle, arayışlarım vardı. Sonunda Bilecik beyaz çamuruna geçtik. Açıkçası benim fikrime göre hem tornada hem elle şekillendirmede ESC-1’den daha iyi bir çamur. Onunla maceramız da bir yıl kadar sürebildi. Sorun yine aynı oldu; kullanılamayacak kadar sert çamur gelmeye başladı. İşte o zaman biraz radikal bir karar aldım. Hem düşük, hem de yüksek derecede aynı çamuru kullanmak atölyede içindeki işleyişi de kolaylaştıracağı için genelde Goerg & Schneider ve biraz da Sibelco stoneware çamurlarına geçiş yaptık. Çalışmalar çok rahatladı, sonuçlar da ona bağlı olarak öyle oldu.
Ama seramik atölyesinde değişimler sancılı olmaya meyillidir. Öyle oldu tabi; atölyede daldırma ya da dökme yoluyla kullandığımız düşük derece şeffaf sırı yeni çamurlarla anlaşamadı, çatlıyor. Hep aynı yerden aldığım ve çok memnun olduğum, stabil, sorunsuz bir sırdı. Elimde başka bir yerin numunesi vardı, onu denedim; o da çok güzelmiş aslında ama o da çatladı. Ben sır denemeleri yapıyorum ama yüksek derece için çalışıyorum hep. Şimdi iki koldan denemeler yapmaya başladım. İlki düşük derece şeffafı için kullandığımız çamurlarla sorunsuz çalışacak reçete yapma denemesi. İkincisi var olan sırlara kuvars veya kuvars+kaolin eklemesiyle sırı çamura uydurma çalışması. Bu sorunu çözersem keyfimize diyecek yok açıkçası.
🌿💉🌻🎶🌞🏺😷💫🦠🧿🍀